1Suara Pusat Panggilan Air Asia

Pusat panggilan Air Asia adalah kunci untuk menyelesaikan pelbagai masalah anda. Melalui pusat panggilan ini, anda boleh mendapatkan pelbagai maklumat dan arahan yang berkaitan dengan perkara dan semua masalah mengenai penerbangan yang anda perlukan. Sesungguhnya, kadang-kadang halangan boleh timbul apabila anda  akan terbang.

Pusat panggilan ini pada dasarnya dibuat untuk memudahkan pelanggan dapat melaporkan atau menyampaikan pelbagai perkara dengan cepat dan praktikal tanpa perlu melawat terus ke pejabat syarikat penerbangan. Tidak kira di mana anda berada dan bila-bila masa anda berada, anda boleh menghubungi AirAsia dengan mudah.

Pada asasnya, AirAsia sendiri adalah sejenis syarikat penerbangan yang berasal dari Malaysia. Syarikat penerbangan ini sudah boleh membawa penumpang dengan laluan perjalanan di seluruh dunia seperti di benua Asia, Australia, dan juga Eropah. Untuk pejabat syarikat penerbangan itu sendiri tersebar di pelbagai negara termasuk Indonesia sendiri.

Walau bagaimanapun, apabila masa berkembang dan teknologi menjadi lebih canggih, AirAsia semakin menyediakan kemudahan untuk pelanggannya termasuk dalam perkhidmatan komunikasi dan pelaporan. Oleh itu, pada masa ini AirAsia tidak lagi menggunakan pusat panggilan Air Asia secara manual, tetapi lebih kepada dalam talian.

Kemudian, Di manakah Pusat Panggilan Manual dialihkan?

Jika sebelum ini setiap pelanggan boleh menghubungi perkhidmatan AirAsia dan Penerbangan AirAsia X pada hari Isnin hingga Ahad, kini syarikat penerbangan AirAsia tidak lagi menggunakan perkhidmatan manual untuk pelanggannya. AirAsia telah memindahkan semua bentuk aduan dan komunikasi kepada yang lebih canggih.

Perkhidmatan pusat panggilan Air Asia yang lebih canggih ini  pastinya menggunakan sistem dalam talian yang lebih automatik, di mana semua orang lebih mudah diakses, malah lebih mudah untuk mendapatkan jawapan yang diinginkan tanpa perlu menunggu cukup lama. Perkhidmatan ini dipanggil sembang AirAsia Live, atau sembang automatik.

Bukan sahaja melalui sembang automatik, untuk dapat menghubungi syarikat penerbangan , anda juga boleh memanfaatkan pelbagai platform media sosial yang lain. Sebagai contoh, anda boleh menghubungi syarikat penerbangan melalui akaun rasmi AirAsia melalui mesej langsung Twitter, atau Facebook Messenger. Sudah tentu agak mudah diakses, bukan?

Satu lagi kaedah pusat panggilan air asia  yang boleh digunakan untuk menghubungi AirAsia adalah untuk berbual secara tradisional melalui laman web rasmi AirAsia. Sudah tentu, walaupun ia tidak dilayan secara langsung oleh pegawai, perkhidmatan komunikasi dengan syarikat penerbangan masih mudah diakses dan masih boleh membantu anda.

Fahami Lebih Lanjut Mengenai sembang AirAsia AVA Live

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, salah satu cara untuk membuat pelanggan menghubungi syarikat penerbangan adalah melalui sembang langsung atau sembang langsung melalui media sembang. AirAsia sendiri menamakan kaedah AirAsia Virtual Allstar atau dikenali sebagai sembang AVA Live yang mudah diakses.

Sembang langsung, yang merupakan pengganti pusat panggilan Air Asia , adalah dalam bentuk pembantu maya yang dilengkapi dengan Kecerdasan Buatan (AI) yang boleh mensimulasikan perbualan secara langsung. Dalam penggunaannya, anda tidak akan berinteraksi dengan kakitangan atau pekerja secara langsung tetapi dikendalikan oleh chatbot yang menjawab secara automatik.

Walaupun anda menjawab secara automatik, anda tidak perlu risau kerana jawapan yang akan diberikan oleh sembang langsung ini masih berkualiti tinggi dan memuaskan selagi soalan  yang anda ajukan disertakan dalam soalan popular dan umum. Media ini juga menguasai kira-kira 11 bahasa yang memudahkan anda.

Anda tidak perlu keliru untuk berkomunikasi melalui medium ini walaupun syarikat penerbangan itu berasal dari luar negara. Kerana, bahasa yang  akan anda  gunakan pasti akan difahami oleh teknologi yang digunakan dalam sembang langsung ini.  Anda juga boleh merasakan kelebihan lain, iaitu masa yang tidak terhad untuk menghubungi syarikat penerbangan.

Jika pada masa lalu ketika anda masih menggunakan pusat panggilan Air Asia secara manual anda hanya boleh berkomunikasi pada 06.00 hingga 22.00, di sini anda tidak mempunyai had masa. Perkhidmatan sembang langsung ini sah setiap hari dan setiap kali kerana ia tidak menggunakan pekerja di bahagian ini. Mudah, kan?

Cara mengakses AVA Live chat AirAsia Secara Praktikal

Untuk dapat mengakses sembang langsung AVA sangat mudah. Anda hanya memerlukan sambungan internet yang stabil dan peranti alat. Selepas itu, anda boleh melayari laman web rasmi AirAsia. Pergi ke halaman sokongan di dalamnya. Selepas log masuk, anda akan menemui ikon sembang langsung di sudut kiri bawah.

Klik butang pusat panggilan asia udara  dalam bentuk sembang langsung dan anda akan segera menyambung ke sembang langsung. Sekiranya anda ingin memudahkan anda mengakses sembang langsung, anda juga boleh memuat turun aplikasi perkhidmatan AirAsia di telefon bimbit anda. Terdapat juga perkhidmatan sembang langsung yang terdapat di sini.

Bukan sahaja melalui laman web, aplikasi mudah alih, Facebook, dan juga Twitter, baru-baru ini AirAsia juga merancang untuk mengembangkan lagi perkhidmatan chatbot ini yang juga boleh diakses di Whatshapp dan aplikasi WeChat. Kedua-duanya sangat dekat dengan pengguna jadi ia pasti akan lebih mudah diakses.

Anda boleh memilih platform mana yang anda suka untuk menghubungi AirAsia jika anda mengalami masalah atau pelbagai masalah lain. Walaupun ia adalah segera dan canggih, anda masih boleh membuat panggilan manual dengan kakitangan, tetapi ini biasanya akan melalui proses yang agak panjang.

Apakah Perkara YangBoleh Dibantu Melalui Sembang Langsung?

Sebelum ini, ia dijelaskan, kerana ia tidak menggunakan perkhidmatan kakitangan dalam perkhidmatan pusat panggilan Air Asia terkini  , jawapan yang disediakan oleh chatbot ini adalah umum dan bergantung kepada soalan yang sering ditanya. Oleh itu, anda juga perlu memahami apa perkara yang boleh dijawab melalui sembang langsung dengan tepat.

Perkara yang mungkin anda boleh tanya melalui sembang langsung termasuk tempahan dan perubahan tiket, cara membeli bagasi, maklumat yang berkaitan dengan status penerbangan, maklumat mengenai promosi AirAsia yang bertanya, dan juga cara membeli makanan dalam penerbangan.  Anda juga boleh memilih tempat duduk melalui sembang langsung ini.

Melalui sembang langsung ini, sebagai penumpang anda juga boleh memohon bayaran balik apabila membatalkan tiket kapal terbang. Anda juga boleh mendapatkan maklumat terkini berkaitan syarikat penerbangan AirAsia  di sini. Segala-galanya telah menjadi sangat lengkap dan sesuai untuk memudahkan anda apabila menggunakan perkhidmatan penerbangan ini.

Walau bagaimanapun, satu lagi perkara yang anda juga perlu  memberi perhatian ialah bagaimana untuk bertanya. Oleh kerana anda tidak bercakap dengan orang yang sebenar, maka anda tidak boleh bertanya terlalu lama. Biasanya, anda hanya perlu memasukkan kata kunci untuk mendapatkan maklumat daripada apa yang anda ingin  tahu.

Sebagai contoh, dalam kes ini anda ingin mengetahui maklumat tentang mendaftar masuk, maka anda hanya boleh menulis kata kunci daftar masuk pada sembang langsung yang anda gunakan  . Kemudian anda akan mendapat balasan, dan anda hanya perlu mengikuti proses selepas itu. Ia agak mudah dan mudah, ya!

Sekiranya penggunaan perkhidmatan sembang langsung ini masih tidak dapat memberikan kepuasan, anda masih boleh berhubung terus dengan kakitangan syarikat penerbangan AirAsia walaupun memerlukan banyak masa. Maksudnya, walaupun anda tidak lagi menggunakan pusat panggilan manual asia udara , anda masih dapat berkomunikasi dengan syarikat penerbangan dengan lebih mudah.

Baca Juga: